Kako vratiti funkcionalno programiranje nazad u objektne jezike (i kada je ono uopšte ispalo iz njih)

Horvat Zoran

Ostali podaci

Desktop Languages, Frameworks, Developer Tools, Game Develpment, UX, IoT, Azure PaaS
400
Na našem
12:00 - 13:00
047

Opis predavanja

Sintaksa jezika C# konstantno se približava klasičnim funkcionalnim programskim jezicima što otvara pitanje kako da kombinujemo dve paradigme, objektnu i funkcionalnu, u redovnom radu. Odgovor koji ćemo na ovom predavanju ponuditi star je koliko i programiranje: Objektno i funkcionalno programiranje su jedno isto i ona se u kodu kombinuju prirodno i bez napora.
Videćete primer objektnog domenskog modela u programskom jeziku C#, koji je dizajniran u stilu funkcionalnog programiranja. Na ovom primeru pokazaćemo da ne postoji suštinska razlika između dva stila, objektnog i funkcionalnog.
Na kraju, videćemo da takav kombinovan pristup dizajnu ne samo da nije nova ideja, nego je to u stvari izvorni metod, metod koji je oduvek bio poznat, ali je vremenom zanemaren i zamenjen znatno lošijim "čistim" objektno-orijentisanim programiranjem - delom i zato što objektni jezici dugo nisu olakšavali funkcionalno programiranje na nivou sintakse.

Osnivač i glavni konsultant u Coding Helmet Consultancy s.p.r.l., autor više kurseva na pluralsight.com, stručnjak za arhitekturu i dizajn softvera, nezavisni predavač i trener. Zoran Horvat ima više od 15 godina iskustva u razvoju softvera. Od 2014. je i autor na pluralsight.com gde trenutno priprema niz video kurseva iz oblasti testiranja i razvoja softvera. Aktivan je među domaćim i stranim firmama gde redovno održava treninge za razvojne timove po programu predavanja koji je sam razvio.

Coding Helmet Consultancy s.p.r.l.

Tarabica # IT Conference je najveća tehnička konferencija u Srbiji koju organizuju ljudi koji se profesionalno ili iz hobija bave Microsoft tehnologijama.